Lékárna v Nemocnici Strakonice, a.s. poskytuje komplexní farmaceutickou péči, která jde daleko za rámec výdeje léků na předpis a volně prodejných léčiv. Obě provozovny, v areálu nemocnice i v obchodní zóně na Katovické ulici, jsou vybaveny pro přípravu léků a nabízejí řadu specializovaných poradenství a služeb.
Nemocniční lékárna zajišťuje dodávku léků na oddělení, přípravu cytostatik na onkologické ambulanci, přípravu léčiv na lékařský předpis a výdej zdravotnických prostředků ve specializované prodejně. Mezi nové služby patří například poradenství při redukci hmotnosti.
Dlouhodobě se snaží lékárna poskytovat dobrý servis v oblasti individuální přípravy léčiv. „Připravujeme ve větším rozsahu různá dermatologika. Dále v lékárně v areálu nemocnice připravujeme léčebné konopí ve formě tobolek, kapek nebo sušené drogy, oční kapky a samozřejmě běžně předepisované tobolky, čípky, sirupy, roztoky atp. Snažíme se vše zajistit pacientům co nejdříve,“ konstatuje vedoucí lékárník Mgr. Jan Komrska.
Pracovníci lékárny docházejí na onkologickou ambulanci strakonické nemocnice, kde připravují roztoky pro chemoterapii – takzvaně ředí cytostatika. Příprava cytostatik se provádí ve speciálně vybaveném bezpečnostním boxu, který minimalizuje riziko kontaminace. Ten je umístěn ve vysoce čistém prostoru. Pracovníci musí mít ochranný oděv, obuv, rukavice, pokrývku hlavy a úst. Připravený roztok je intravenózně podáván pacientům pomocí infuzních pump.
Díky službám lékárny může veřejnost nejen řešit akutní zdravotní problémy, ale dbát i na prevenci. Klienti si mohou nechat změřit glykemii a krevní tlak, domluvit si konzultaci lékových interakcí a nově je k dispozici také poradenství při redukci hmotnosti. „S klientem probereme jeho aktuální zdravotní stav, užívané léky a motivaci k hubnutí. Nenabízíme mu kouzelnou pilulku, ale provedeme ho a podpoříme na cestě ke změně jídelníčku a zařazení pohybu do každodenního života. Doporučíme moderní pomocníky v podobě mobilních aplikací, které pomáhají hlídat přísun kalorií a pohybovou aktivitu,“ nastiňuje PharmDr. Veronika Nová, která klientům s redukcí váhy pomáhá. Na tuto konzultaci je možné se objednat osobně v lékárně v areálu nemocnice nebo na telefonu 383 314 390.
Lékárna nabízí také poradenství při lékových interakcích. Pokud pacient užívá více léků současně, mohou se jejich účinky vzájemně ovlivňovat. Je potřeba nastavit jejich užívání tak, aby bylo dosaženo maximálního léčebného účinku. „Stačí nám, když pacient přinese seznam léků, které užívá a rozpis, kdy je užívá. Pokud narazíme na interakci léků, napíšeme pacientovi zprávu pro lékaře,“ vysvětluje Mgr. Markéta Zobaníková. Lékárna nabízí konzultace také diabetikům. Cílem je poučit pacienty o správném užívání léků na diabetes, ale také edukace v oblasti vhodného stravování.
„Nemocniční lékárna v Nemocnici Strakonice je důležitou součástí našeho zdravotnického zařízení. Nabízí nejen základní farmaceutické služby, ale také specializované poradenství a individuální přípravu léčiv, což je klíčové pro mnoho našich hospitalizovaných i ambulantních pacientů,“ říká ředitel nemocnice, MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top