o Polikliniky Vodňany mířili lidé na očkování proti nemoci covid-19 bez registrace. Mobilní očkovací tým Nemocnice Strakonice, a.s., jim byl dnes k dispozici od 15 do 17 hodin. Osoby starší 16 let mohly bez předchozího objednání přijít na očkování. Podmínkou bylo české zdravotní pojištění, předložení kartičky zdravotní pojišťovny a občanského průkazu. Už před 15. hodinou se v přízemí polikliniky začala tvořit fronta zájemců. Nakonec jich tříčlenný očkovací tým do 17 hodin zvládl naočkovat 83.
Zájemci o očkování měli na výběr mezi dvěma vakcínami – dvoudávkovou Comirnaty od firmy Pfizer/Biontech  nebo jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. „Ty, kteří zvolili Pfizer, jsme rovnou objednali za tři týdny na druhou dávku do strakonického OČKA,“ uvedl náměstek ředitele Nemocnice Strakonice, a.s., MUDr. Michal Pelíšek, který ve Vodňanech zajišťoval očkování společně s administrativní pracovnicí a zdravotní sestrou.
Většina příchozích se shodovala v tom, že s očkováním budou mít snazší život. „Nebaví mě pořád kontrolovat, jestli mám nějaký papír o prodělaném covidu a jak je to dlouho.  Zjišťovat, kam smím a nesmím. Odkládala jsem to, co to šlo, ale stejně bych se tomu asi nevyhnula. Využila jsem možnosti jít na očkování v místě bydliště,“ vysvětlila asi 40tiletá čekající. Další zájemce byl 30tiletý Josef Veselý, který pracuje v Německu. „Jsem doma celkem málo a tady mi dají jednodávkovou vakcínu Johnson. Ze začátku jsem měl strach, ale celá rodina je bez problémů očkovaná. Teď jsme byli na dovolené a určitě měli snazší život. Nemuseli řešit testy.“ Další z čekajících jako důvod pro očkování uváděli například nástup na vysokou školu nebo špatný zdravotní stav.
Mobilní očkovací tým už v průběhu srpna očkoval na Blatensku. V Bezdědovicích, Sedlici a Blatné možnost využilo na 200 lidí. „Vytipovali jsme lokality, kde je nízká proočkovanost. Třeba taky v okolí Vodňan je několik obcí, kde není naočkováno ani 50 % obyvatel starších 16 let. Snažíme se, aby očkování bylo díky našim výjezdům dostupnější. Příští týden, konkrétně 8. září, máme v plánu další výjezd, tentokrát do Volyně,“ uzavřel doktor Pelíšek.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top