Jako jediné jihočeské zdravotnické zařízení má strakonická nemocnice nově antigravitační rehabilitační chodník, který vyvinuli v americkém vesmírném středisku NASA. Speciální chodník pomáhá pacientům po úrazech a operacích nohou.

Antigravitační trenažér chůze připomíná běžecký pás, ve kterém je ale pacient uzavřen. Funguje na rozdílu tlaku vzduchu. Během rehabilitace se dá tlak podle potřeb upravovat, což je jedna z výhod oproti například cvičení ve vodě.

„Pacient je během cvičení nadnášen vztlakem vzduchu. Přístroj umožňuje simulovat chůzi s odlehčením až 80 procent hmotnosti. Zjednodušeně řečeno dosáhneme toho, že u stokilového pacienta je došlap dvacet kilogramů, což významně snižuje zatížení kloubů,“ uvedl primář oddělení léčebné rehabilitace strakonické nemocnice Zbyněk Hrdlička. Pacienti by se díky antigravitačnímu chodníku mohli dříve zotavit. Chodník začnou na oddělení používat začátkem října.

„Nové rehabilitační zařízení vyšlo strakonickou nemocnici na více než dva miliony korun. Je to součást velkého projektu spolufinancovaného z Evropské unie. V rámci něj nemocnice za téměř sto milionů korun modernizuje nejenom oddělení rehabilitační péče, ale i radiodiagnostické oddělení, gastroenterologické centrum a laboratoře,“ uvedla Kristina Cejpková za společnosti G-Project, která projekt nyní řídí.

Rehabilitačním oddělením strakonické nemocnice ročně projde 3,5 tisíce pacientů. Třetina z nich se léčí právě po operacích či úrazech dolních končetin, neurologických onemocněních, u nichž lze tento přístroj využít k nácviku stereotypu chůze.

 

Zdroj: Budějská drbna, Mednews.cz

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top