Jsou dvě minuty po deváté hodině ranní a na hasičském dispečinku ve Strakonicích je vyhlášený poplach.

V prádelně strakonické nemocnice je spousta dýmu, není na krok vidět. Hoří. Během chvilky je z dálky je slyšet houkání sirény a za další čtyři minuty projíždí bránou, kam mohou běžně pouze záchranáři, přijíždí první hasičské auto a po něm hned následuje další. Zastavují před budovou bufetu, kde je v suterénu umístěná nemocniční prádelna. Hasiči vyskáčou z aut a okamžitě nasazují dýchací masky a vyrážejí do zakouřeného prostoru zkontrolovat terén. A nyní zazní informace, že jde pouze o cvičný poplach, o kterém vědělo pouze vedení nemocnice a hasiči, kteří řeší tyto záležitosti. „Cvičné poplachy děláme v nemocnici často, vždy jde o to zjistit, zda je vše v pořádku včetně únikových cest a zabezpečení v pořádku nebo jsou ještě někde rezervy,“ dodal ke středečnímu cvičení ředitel nemocnice Tomáš Fiala. Co se týká konkrétně strakonické nemocnice, nácvik lokalizace požáru a evakuaci lidí už zažila každá z nemocničních budov.

Při této středeční akci byly v 11 minutě od vyhlášení poplachu na hasičském dispečinku nalezeny dvě zraněné osoby v suterénu budovy. „Potom ihned následovala evakuace obou osob,“ řekl František Hrach, vedoucí pracoviště Integrovaného záchranného systému a služeb ve Strakonicích. 

Strakonická nemocnice je rozsáhlým areálem, pro hasiče je zde spoustu rizikových míst. 

Nejproblematičtější prostory jsou především místa v podzemí a lokality, kde je úložiště tlakových nádob.

 

Zdroj: Strakonický deník

Fotogalerie (foto R. Kačírek, Nemocnice Strakonice)

 

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top