Vývoj epidemiologické situace vzbuzuje obavy z nedostatku lůžek v nemocnicích. Tento týden měl být podle předpovědí kritický, počet pozitivně testovaných osob na nemoc covid-19 rostl v celé republice, nicméně strakonická nemocnice se na situaci předem připravila. Ze svého celkového fondu 312 lůžek vyčlenila další pro případné covidové pacienty. „Primárně využíváme pro pacienty s covidem-19 plicní oddělení, reprofilizované oddělení neurologie, gynekologie, chirurgie-III, částečně oddělení následné péče a JIP interního oddělení. Nově jsme si pro ně vyhradili ještě chirurgii-II. Celkem máme k dispozici lůžka pro 118 covid+ pacientů, z toho obsazených je dnes 82,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr., Bc. Tomáš Fiala, MBA, který dodal, že na využití všech vyčleněných lůžek zatím nikdy nedošlo.
„Požádal jsem šéfy záchranek ze sousedního Plzeňského kraje, aby dočasně strakonickou nemocnici šetřili a nevozili k nám pacienty z jejich kraje. Strakonická nemocnice není přeplněná, místa pro akutní pacienty máme za cenu značných vnitřních přesunů,“ upřesnil ředitel Fiala. Kapacitně užším hrdlem je počet ventilovaných lůžek na ARO - těch je k dispozici 11, nouzově 15, a během tohoto týdne už se stalo, že byla obsazena všechna.
V týdnu od 8. března se počty nakažených hospitalizovaných přiblížily maximům z října a listopadu minulého roku. „Měli jsme i více než 90 hospitalizovaných. Bohužel přibývá mladších ročníků s těžkým průběhem nemoci. Na oddělení ARO máme i pacienty narozené v 70. letech,“ dodal Fiala s tím, že v únoru se počty hospitalizovaných pacientů s covidem pohybovaly do padesáti.

 

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top