Šedý zákal odstraňují ve Strakonicích pacientům ze širokého okolí
Centrum péče o zrak ve strakonické nemocnici loni odoperovalo šedý zákal téměř 1200 pacientům. Katarakta neboli šedý zákal je onemocnění, které nejčastěji přichází s věkem. „Člověk se rodí s čirou čočkou. Jak stárneme, čočka se přirozeně mění, začíná se postupně kalit a v pokročilejším věku může způsobit potíže ve smyslu zhoršeného vidění“ říká primář Centra péče o zrak MUDr. Pavel Kristen.
Operace šedého zákalu je nejčastější prováděnou oční operací. Pacient nejdříve podstoupí důkladné vyšetření. Pokud je na našem pracovišti objednán na operaci, přijde ve stanovený den v 7 hodin ráno, aby mohl být rozkapáním očí připraven na zákrok.“Kolem 8. hodiny operatér pacienty ještě jednou vyšetří a pak začínáme operovat. Samotná operace netrvá obvykle víc než čtvrt hodiny. Pacient je při vědomí, má „jen“ znecitlivělé oko, na kterém provedeme asi dvoumilimetrový řez do rohovky,“ vysvětluje primář Kristen, jakým způsobem operace probíhá.
Operatér při operaci tímto operačním tunelem v rohovce pomocí speciálního ultrazvukového přístroje odstraní z oka zakalenou čočku a nahradí jí čočkou umělou. „Prakticky bezprostředně po operaci může pacient odejít domů. Asi týden po zákroku může být vidění rozostřené, ale zhruba do týdne se upraví. Pacienti by se měli 4 - 6 týdnů vyhnout větší fyzické zátěži a pobytu v prašném prostředí. Většině pacientů nová čočka vrátí vidění do úrovně téměř jako když byli mladí,“ popisuje primář Kristen průběh rekonvalescence po zákroku, který je hrazen pojišťovnou.
Na operaci šedého zákalu do Nemocnice Strakonice, a.s. míří pacienti především ze Strakonicka, Prachaticka, Písecka a Horažďovicka. „V loňském roce Centrum péče o zrak odoperovalo nejvíce pacientů s šedým zákalem za dobu, kdy se operacím předního segmentu oka věnuje. Objednací doby na operaci se pohybují v horizontu 6 – 8 týdnů,“ dodal ředitel Nemocnice Strakonice, a.s. MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA.
 
(foto ilustrační)

Go to top