Šestnáct studentek a jeden student Střední zdravotnické školy dnes zahájili praxi ve strakonické nemocnici. Každou středu a čtvrtek dopoledne budou sbírat potřebné zkušenost a praktické dovednosti na oddělení chirurgie, neurologie, interním a dětském oddělení. Na praxi do nemocnice začínají chodit studenti ve třetím ročníku studia. Areál nemocnice pro ně není úplně neznámý, do odborné učebny sem docházejí od prvního ročníku. „Jsem rád, že se strakonická nemocnice podílí na výchově budoucích zdravotníků. Studentky hned první den ukázaly, že z teorie jsou dobře připravené i do praxe,“ pochválil studentky ředitel Nemocnice Strakonice, a.s. Tomáš Fiala.
V rámci praxe si studentky hned první den vyzkoušely stlaní lůžka, kompletní hygienu imobilního pacienta, přípravu léků a podávání stravy. „Ráno měla děvčata trochu strach, ale už se rozkoukala a jsou moc šikovná. Dokonce si vyzkoušely ošetřovatelskou anamnézu, jedna studentka odebrala krev druhé a zvládly se sestřičkou i odvoz pacienta na sál,“ chválila své svěřenkyně vedoucí praktického vyučování na chirurgickém oddělení Lenka Pechová.
Některé praktické dovednosti se studenti učí už ve škole při praktických cvičeních. Přesto se shodují v tom, že dělat stejnou věc v učebně a na oddělení je rozdílné. „Tady musíme zvládnout jak ten úkon, tak současně komunikaci s pacientem. Všechno zkombinovat dohromady,“ uvedla Natálie Kahudová. I když mají za sebou studenti teprve první den praxe, některé už se rozkoukaly a dokonce se těší na příští školní rok. „Ve čtvrtém ročníku budeme mít praxi na gynekologicko-porodnickém oddělení. Chtěla bych jít po maturitě dál studovat a být porodní asistentkou,“ dodala Karolína Makovcová.
Střední zdravotnická škola ve Strakonicích začala fungovat 1. září 2019. Je detašovaným pracovištěm Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích. Ve Strakonicích má v současné době po jedné třídě od prvního, druhého a třetího ročníku. „Příští rok vyjdou ze školy první maturantky v oboru Praktická sestra, na jejichž vzdělání se nemocnice praktickou výukou podílí. Budeme rádi, když se z našich studentů stanou naši zaměstnanci,“ uvedla náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči Edita Klavíková.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top