Podle zdravotních pojišťoven by se nastávající maminky v 36.-37. týdnu těhotenství měly registrovat v porodnici, kde by chtěly rodit. Žena by k registraci do porodnice měla přijít s žádankou od svého gynekologa. Až do porodu pak do vybraného zařízení bude docházet na pravidelné kontroly a potřebná vyšetření. Výhodou je, že se seznámí s prostředím i personálem porodnice, kde přivede na svět své dítě. Opatření platí od 1. ledna 2022.

Registrace maminek do porodnice bude podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení strakonické nemocnice MUDr. Václava Vláška výhodná nejen pro maminky, ale i pro personál porodnice. „Budeme lépe znáz zdravotní stav rodičky i dítěte. Včas budeme vědět o případných možných komplikacích a společně s maminkou se na ně můžeme připravit.“ Primář Vlášek zároveň vysvětluje, že maminky, které nebudou ve strakonické porodnici zaregistrované a přesto sem k porodu přijedou, nemusejí mít strach, že by je porodnice nepřijala. „Inspirace pro registraci rodiček do vybrané porodnice zřejmě vzešla na základě zkušeností z porodnic ve velkých městech. Tam je už několik let běžné, že se nastávající maminky registrují do vybrané porodnice v raném stádiu těhotenství, aby si místo zajistily.“

Strakonická porodnice patří k menším zařízením, kde se ročně narodí okolo 700 dětí. „Snažíme se nabízet domácí prostředí a respektovat porodní plány maminek. Pokud není možné ho dodržet, vše s nimi dopředu konzultujeme,“ vysvětluje vrchní sestra Mgr. Miloslava Bláhová a dodává, že maminky v porodnici čeká příjemný porodní pokoj, na kterém jsou po celou dobu porodu, až do odchodu na šestinedělí. „Respektujeme soukromí rodiček. Na porodním pokoji je s nimi většinou nastávající tatínek a jen nezbytně nutný personál.  Při porodu používáme moderní relaxační pomůcky, úlevové polohy, hydroterapii, případně aromaterapii.“ Strakonická porodnice rodičkám nabízí také tlumení porodních bolestí epidurální analgezií, eventuelně dle doporučení gynekologa inhalačním analgetikem ENTONOX, tedy tzv. rajským plynem. Po porodu preferujeme bonding, a to i u matek po císařském řezu.