Z tisku (MF Dnes, 14. 12. 2019): 

České nemocnice ozbrojují po masakru v Ostravě své zaměstnance. Ze strachu, že se bude podobná střelba opakovat u nich, a i kvůli rostoucí agresivitě pacientů vybavují své dosud neozbrojené ostrahy alespoň teleskopickými obušky, pepřovými spreji nebo elektrickými paralyzéry.

V nemocnicích, kde zatím strážným žádné takové „zbraně“ nedovolují, si je zaměstnanci i přes zákaz pořizují sami.

Kdyby člen pořádkové služby sloužil v nemocnici ve Strakonicích, byl by patrně spokojený.

Zdejší pořádková služba nosí „zbraně“ legálně. „Pepřový sprej, neprůřezné rukavice, teleskopický obušek a paralyzér. Rozhodli jsme se zaměstnance takto vybavit po měsíc starém incidentu na plicním oddělení. Zároveň jsme dvanáct našich lidí poslali na teoretický a praktický výcvik sebeobrany,“ popisuje ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Jen pro dokreslení – před měsícem chtěl právě v této nemocnici v pokoji pro sanitáře přespat cizí třicetiletý muž. Když jej sestřička vykázala, vyšel s nožem v ruce a vyhrožoval, že ji i člena ochranky zabije. Před dvěma měsíci tu zase pacient chtěl sestru vyhodit z okna pokoje.

Strach nemocnic z agresivních útočníků je přitom oprávněný. Podle nejnovějšího průzkumu Aesculap Academie Jaroslava Pekary mezi tisícovkou lékařů, záchranářů či zdravotníků se devadesát procent z nich setkalo s výhrůžkami pacientů, nadávkami či bylo fyzicky napadeno. Přesně 23 procent zdravotníků útok pacienta, po kterém skončili zraněni, zažilo.

Kurzy sebeobrany
A i proto se zdravotníci či celé nemocnice hlásí do kurzů sebeobrany a chtějí naučit své zaměstnance, jak se před útočníky bránit.

„O takovou instruktáž stojí čím dál více nemocnic, po události v Ostravě máme i zájemce, kteří chtějí kurz, jak se chovat v případě, že v nemocnici bude šílený střelec, jak se zabarikádovat, kde skrýt a co vlastně dělat. Nácvik takové situace je strašně důležitý, stejně jako výcvik ochranky,“ vypráví zkušený kriminalista Stanislav Kazbunda, který je lektorem odborných předmětů na policejní akademii a ve školách organizuje praktické ukázky, kdy vtrhne do třídy a mezi dětmi začne střílet.

Praktický nácvik, jak se chovat v nebezpečných situacích, v příštím roce čeká například 300 zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno, která je v Česku druhou největší. Sedm desítek jejích pracovníků už toto školení podstoupilo v letošním roce.

„Týká se to hlavně zaměstnanců exponovaných pracovišť. Tedy vrátnice, příjmových pracovišť a ambulance,“ vyjmenoval mluvčí brněnské nemocnice Pavel Žára.

Další nemocnice – jako například plzeňská fakultní nebo špitál ve Frýdku-Místku, instalují po chodbách desítky kamer, vstupy do jednotlivých místností pro personál budou jen přes čipy a instalují i takzvaná SOS tlačítka, po jejichž zmačknutí okamžitě přiběhne ochranka. Fakultní Nemocnice Na Bulovce v Praze zase zavádí osobní alarmy. „Podobají se pageru, jsou velmi hlasité a propojené s bezpečností nemocnice. Náš areál je velmi rozlehlý, takže pracovníků bezpečnostní služby je u nás více než v jiných nemocnicích. Navíc je tu pobočka Drop Inu a také protialkoholní záchytná stanice,“ vysvětluje mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová.

Zvýšená policejní ostraha

S narůstající agresivitou ze strany pacientů se setkávají také v nemocnici v Uherském Hradišti. „Zejména na akutních příjmech a v pohotovostních ambulancích. Často jsou tyto projevy spojeny s faktem, že se jedná o pacienty pod vlivem alkoholu nebo drog. Naši zdravotníci jsou proškolení a vědí, jak mají postupovat, aby chránili pacienty a sebe. Musím bohužel konstatovat, že meziročně agresivita pacientů opravdu výrazně stoupá,“ zhodnotil ředitel nemocnice Petr Sládek.

Areál momentálně hlídají policisté. Nemocnice, které ve čtvrtek někdo anonymně vyhrožoval, že by se v ní mohl stát podobný útok jako v úterý v Ostravě, se na dočasné aktivnější ostraze s policisty dohodla už začátkem týdne právě po zmíněném úterním incidentu. „Upřesňovat, jak dlouho a v jakém rozsahu budou tato opatření platit, není asi v tuto chvíli z bezpečnostních důvodů žádoucí,“ dodal Sládek.

Kontrola jako na letištích?

Střelba v Ostravě zároveň otevřela otázku, jestli by nemocnice neměly být zabezpečené podobně jako letiště. Ředitelé zdravotnických zařízení i ministr Adam Vojtěch (za ANO) to však považují za nereálné. „V tak velkém provozu, jaký se odehrává ve všech nemocnicích a poliklinikách, si nedokážu představit, že by byly u vchodu umístěny rámy a rentgeny a každému se prohlížely osobní věci,“ řekl pro Českou televizi Vojtěch.

„Nemocnice je rozsáhlý areál a samozřejmě se do něj můžete dostat třeba přes plot. Například rámy jako mají letiště nebo velké stadiony, to není pro nás. Něco takového si tady neumím představit,“ dodal k tomu ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.